Forward to §3.4 problems | Back to §3.2 problems | Up | Table of Contents | About this document


§ 3.3 Constructing Examples: Solved problems

16. Show that Z5×Z3 is a cyclic group, and list all of the generators for the group.

Solution: By Proposition 3.3.4(b), the order of an element ([a]5,[b]3) in Z5×Z3 is the least common multiple of the orders of the components. Since [1]5,[2]5,[3]5,[4]5 have order 5 in Z5 and [1]3,[2]3 have order 3 in Z3, the element ([a]5,[b]3) is a generator if and only if [a]5 [0]5 and [b]3 [0]3. There are 8 such elements, which can easily be listed.

Comment: The other 7 elements in the group will have at least one component equal to zero. There are 4 elements of order 5 (with [0]3 as the second component) and 2 elements of order 3 (with [0]5 as the first component). Adding the identity element to the list accounts for all 15 elements of Z5×Z3.

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































17. Find the order of the element ([9]12, [15]18) in the group Z12×Z18.

Solution: Since gcd (9,12) = 3, we have o([9]12) = o([3]12) = 4. Similarly, o([15]18) = o([3]18) = 6. Thus the order of ([9]12, [15]18) is lcm [4,6] = 12.

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































18. Find two groups G1 and G2 whose direct product G1×G2 has a subgroup that is not of the form H1×H2, for nontrivial subgroups H1 G1 and H2 G2.

Solution: In Z2×Z2, the element (1,1) has order 2, so it generates a cyclic subgroup that does not have the required form.

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































19. In the group G = Z36×, let

H = { [x] | x 1 (mod 4) }   and   K = { [y] | y 1 (mod 9) }.

Show that H and K are subgroups of G, and find the subgroup HK.

Solution: It can be shown (as in Problem 3.2.26) that the given subsets are subgroups. A short computation shows that
H = { [1], [5], [13], [17], [25], [29] } and K = { [1], [19] }.
Since x · [1] x · [19] for x in G, the set HK must contain 12 elements.
The group G = Z36× has 12 elements since
(36) = 36 (1-1/2)(1-1/3) = 12, and so HK = G.

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































20. Show that if p is a prime number, then the order of the general linear group GLn(Zp) is

(pn -1)(pn - p) · · · (pn - pn-1).

Solution: We need to count the number of ways in which an invertible matrix can be constructed. This is done by noting that we need n linearly independent rows. The first row can be any nonzero vector, so there are pn - 1 choices.

There are pn possibilities for the second row, but to be linearly independent of the first row, it cannot be a scalar multiple of that row. Since we have p possible scalars, we need to omit the p multiples of the first row. Therefore the total number of ways to construct a second row independent of the first is pn - p.

For the third row, we need to subtract p2, which is the number of vectors in the subspace spanned by the first two rows that we have chosen. Thus there are pn - p2 possibilities for the third row. This argument can be continued, giving the stated result. (A more formal proof could be given by induction.)

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































21. Find the order of the element A = in the group GL3 (C).

Solution: For any diagonal 3 × 3 matrix we have . The order of A must be the least common multiple of the orders of the diagonal entries i, -1, and -i. Therefore o(A) = 4.

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































22. Compute the centralizer in GL2 ( Z3 ) of the matrix .

Solution: Let A = , and suppose that X = belongs to the centralizer of A in GL2 (Z3) . Then XA = AX, and so

XA = =

and

AX = = .

Equating corresponding entries shows that we must have

2a = 2a+c,
a+2b = 2b+d,
2c = 2c, and
c+2d = 2d .

The first equation implies that c = 0, while the second equation implies that a = d. It follows that the centralizer in GL2 ( Z3) of the matrix is the subgroup

.

Comment: The centralizer contains 6 elements, while it follows from Problem 20 in this section that GL2 ( Z3) has
(32-1)(32-3) = 48 elements.

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































23. Compute the centralizer in GL2 ( Z3 ) of the matrix .

Solution: Let A = , and suppose that X = belongs to the centralizer of A in GL2 (Z3) . Then XA = AX, and so

XA = =

and

AX = = .

Equating corresponding entries shows that we must have

2a+b = 2a+c,
a+b = 2b+d,
2c+d = a+c, and
c+d = b+d .

The first equation implies that c = b, while the second equation implies that d = a-b. By listing all possibilities, you can check that a matrix of this form is invertible if either a or b is nonzero. It follows that the centralizer in GL2 ( Z3) of the matrix is the subgroup

.

Comment: In this case the centralizer contains 8 of the 48 elements in GL2 ( Z3).

Next problem | Next solution | Up | Table of Contents







































































24. Let H be the following subset of the group G = GL2 (Z5).
H = .
    (a) Show that H is a subgroup of G with 10 elements.

Solution: Since in the matrix there are two choices for m and 5 choices for b, we will have a total of 10 elements. The set is closed under multiplication since

and it is certainly nonempty, and so it is a subgroup since the group is finite.

(b) Show that if we let A = and B = , then BA = A-1B.

Solution: We have BA = = and

A-1B = = .
(Click here for more details about finding the inverses.)

(c) Show that every element of H can be written uniquely in the form Ai Bj, where i = 0,1,2,3 or 4 and j = 0 or 1.

Solution: Since = , the cyclic subgroup generated by A consists of all matrices of the form . Multiplying on the right by B will create 5 additional elements, giving all of the elements in H.


Forward to §3.4 | Forward to §3.4 problems | Back to §3.2 problems | Up | Table of Contents